Skip navigation

M-am luat de toată lumea pe blogul ăsta. Creştini, musulmani, provinciali, scuterişti, otevişti şi emo. Dacă tot mă aflu la sfârşit de drum, a venit momentul pentru o critică aparte. Acest episod e dedicat ateilor de internet, specie din care şi eu fac încă parte până la 1 ianuarie 2010. Pentru cei care se pregătesc să mă muşte de cur în speranţa că vor citi despre cine ştie ce epifanie, trebuie să le tai macaroana din start: sunt tot ateu şi voi rămâne ateu.

Ce m-a enervat aşa de tare? Reacţia multor atei la rezultatul alegerilor este picătura care a umplut paharul. Voi zăbovi asupra acestui subiect, întrucât e extrem de relevant pentru modul de gândire al ateilor de internet. Voi încerca să lămuresc modul de gândire al ateilor de internet în termeni generali, pornind de la cazuri particulare. În turul 1, Cernea a fost un superstar. Activistul cu exprimare de Patapievici şi aspect de vagabond, a fost cap de afiş (electoral) pe toate blogurile atee care se respectă. Un candidat profund atipic a câştigat popularitate în rândul ateilor pentru simplul fapt că este un secularist declarat. Si mie mi-ar plăcea un preşedinte ateu, dar asta nu e nici pe departe cea mai importantă calitate a unui preşedinte. Mulţi au căzut în cur văzând un om îmbrăcat asemeni lor şi rostind cuvinte plăcute urechilor lor. Nu pot numi asta în nici un alt fel decât naivitate. Cernea a câştigat un nemeritat capital de imagine, utilizând acel străvechi “Dintre noi, pentru noi” folosit de Iliescu acum 20 de ani. E ironic faptul că un instrument de manipulare a maselor nu se demodează niciodată.

Inter-ateii postează des. Mai des decât aş fi putut posta în cea mai prolifică perioadă literară a mea, care a coincis în mod cu totul neîntâmplător cu perioada în care am avut şi cel mai mult timp liber. Şi nu o spun cu invidie, pentru că mulţi chiar au talent la scris, dar au, evident, şi foarte mult timp liber. Atât de mult, încât uneori dorm somnul raţiunii. Cruzi la minte şi trup, pentru că majoritatea sunt tineri, fac şi desfac pe internet lumi paralele, lumi utopice în care raţiunea e la mare preţ, iar idolii sunt îngenunchiaţi. Dacă am învăţat un lucru în 6 ani de facultate, acela este că oamenii nu sunt şi nu pot fi complet raţionali. Este iraţional să pretinzi raţiune. Paradoxal, nu?

A face pace cu status quo-ul, este un semn al maturizării.

2 Comments

  1. Muie la iehovisti, mormoni si atei!!

    • F-Raptor
    • Posted 4 June 10 at 3:40 pm
    • Permalink

    Muie si familiei tale.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: