Skip navigation

bsse2000

Cristale, numere, stele, chakre, ace, aure, energii, otrăvuri diluate, spirite, piramide şi, nu în ultimul rând, urină. Ce au în comun toate lucrurile astea? Reprezintă progenitura hidoasă şi diabolică a unei lumi nesatisfăcute de o bunăstare pe alocuri nemeritată. Şi spun asta pentru că n-o să vedem aceste “tratamente alternative” în statele din Africa, unde oxacilina este doar un vis frumos. Nu există homeopaţi în lumea a 3-a. Holera nu se tratează cu piramide de sârmă şi malaria nu trece dacă bei pişat.

Lumea civilizată suferă însă de o gravă epidemie: cea a bolilor psihosomatice. Am devenit cu toţii atât de obişnuiţi cu binele, încât orice junghi, sughiţ sau pieliţă a devenit o problemă majoră de sănătate, care ar trebui tratată cu compasiune de cei din jur. Primul care are de suferit de pe urma ipohondriei este medicul.

Nu de puţine ori, o păsărică sau păsărel corporatist se prezintă la cabinet, sau chiar camera de gardă, pentru că are senzaţia că… i se va opri inima (de exemplu). După examene amănunţite (EKG, CT, RMN, EEG, PET, EMG şi clismă baritată) şi costisitoare (banul prostului trebuie luat!), medicul îi spune că nu suferă de nici o boală şi că probabil este ceva psihosomatic. Dar în ziua de azi, a infirma un diagnostic de boală provoacă deseori dezamăgire. A-i spune cuiva că nu va muri prea curând îi subminează toate aşteptările pe care le avea de la viitor. Eşti un doctor incompetent! Şi atunci (dacă eşti acel medic ghinionist) îţi vine să iei cel mai greu obiect pe care îl ai la îndemână şi să-l loveşti în cap repetat, doar ca să-i confirmi aşteptările. Dar asta nici măcar nu e o opţiune, din păcate.

Dr. Jeckyll

Sătul de medici, pseudo-bolnavul se reorientează, aţi ghicit, spre unul din “tratamentele alternative”. Singurele boli pe care aceste leacuri inexistente le pot trata sunt bolile inexistente. Iar pentru că o boală psihosomatică este în definitiv o boală inexistentă, caracterizată fiind doar de manifestări profund subiective, leacul paranormal are adesea efectele dorite. Dar din acest moment situaţia devine delicată.

Mr. Hyde

Fericit de rezultatele curei cu apă de piramidă sau bioenergie, clientul răspândeşte informaţia printre cunoscuţii săi (de regulă la fel de proşti ca şi el). La rândul lor, ei vor apela la serviciile pseudo-terapeutului şi se vor vindeca miraculos (pentru că aveau tot o boală psihosomatică). Totuşi, şuntarea sistemului medical real, îi va aduce la vraci pe unii pacienţi care chiar suferă de boli somatice. “Te doare capul? Îţi recomand eu un specialist în cristale care m-a vindecat pe mine de durere de cap”. Dar durerea poate să nu fie cauzată de oboseală şi stres ci de, să zicem, o ruptură a unui anevrism de arteră bazilară. Un pacient sugestibil ar putea avea falsa impresie că simptomele s-au ameliorat. Astfel, într-un caz extrem, el va ajunge pe masa de autopsie în loc să ajungă în sala de operaţie.

E greu de conceput motivul pentru care om din secolul XXI ar alege ca tratament o metodă antică din medicina tradiţională chineză. Nu e mai mişto cel mai modern medicament american? Ei bine explicaţia stă în nevoia continuă a oamenilor de a crede în supranatural. Aici homeopatia, cu totată garderoba ei de teorii menite s-o travestească în ştiinţă, nu face excepţie. Deşi penicilina a fost descoperită acum 80 de ani şi a salvat sute de milioane de vieţi, apa chioară este vândută ca panaceu de şarlatani sau doar simpli dobitoci (care susţin că eficacitatea unei substanţe creşte odată cu creşterea gradului de diluţie). Este totuşi bine că homeopatia e o alternativă şi nu un standard (altfel, cine ştie câţi dintre voi mai apucau să citească acest articol?). Dar poate că ea este alternativă tocmai pentru că ştiinţific este ineficientă. Şi atunci de ce mai există chiar şi ca alternativă? Răspunsul e simplu: pentru că în liceu se predă la biologie tractul spinotalamic, când ar trebui să se predea ce e ăla un vaccin şi ce înseamnă psihosomatic. Dar despre cutumele sistemului nostru de învăţământ voi vorbi în alt articol.

7 Comments

 1. So always look on the bright side of death\ Just before you draw your terminal breath… of aerosoli de soricel eunuc din Tibet hranit numai cu ginseng crescut cu dragoste de un calugar la randul lui eunuc, nascut dintr-o fecioara de weekend.

  • madonna
  • Posted 14 March 09 at 1:30 pm
  • Permalink

  1)exista o legatura intre starea psihica si cea fizica(de ex stresul si oboseala iti pot afecta sanatatea, si chiar o fac…)
  2)sunt o gramada de sarlatani care profita de naivitatea si latura mistica a oamenilor ca sa le vanda astfel de gogosi, dar numai Biserica sa profite?
  3)totusi cred ca plantele medicinale pot ajuta, deasemenea cred ca mancarea cat mai naturala(neprelucrata chimic ) este mai sanatoasa..

  • F-Raptor
  • Posted 14 March 09 at 2:42 pm
  • Permalink

  Vezi? Ai spus “cred” la punctul 3. De asta funcţionează uneori tratamentele astea: efect placebo. :P

  • fecioaramaria
  • Posted 14 March 09 at 4:06 pm
  • Permalink

  Sunt o gramada de oameni care nu fac diferenta intre forta, putere si energie, dar care vb despre cristale incarcate enegetic, benzi de enegie, uneori zici ca sunt cursurile mele de cuantica…se bazeaza pe aceleasi efecte psihologice ca si diversi manipulatori religiosi.E un lucru.

  Dar a incerca sa traiesti mai sanatos, e altceva. De ex nu poti sa negi ca un suc de portocale de-adevaratelea este mai bun decat : apa + conservanti +arome artificiale…se bazeaza pe niste realitati si ajung in balarii…plus ca oamenii moderni au iluzia romantica si daunatoare ca in antichitate se traia mai bine, ca armonia absoluta cu natura era buna, si stiinta a aprut accidental, de ex din greseala lui Adam si a Evei, nefiind necesara….

  • tronul
  • Posted 9 April 09 at 9:45 am
  • Permalink

  Hey dinozaure, te felicit pentru articolul asta. Crede-ma, chiar inteleg… cred ca avem aceleasi studii. :D
  @madonna banuiesc ca daca TOATE bolile adevarate ar disparea, lumea ar gasi un substitut pentru ele;

  • MARIAN
  • Posted 2 February 10 at 5:29 pm
  • Permalink

  cristaloterapia facuta de un initiat poate avea un efect neasteptat de bun cristalul brut de stanca este un medic tacut dar profesionit asa ca incercati-l si ve-ti vedea rezultatele !!!!

  • F-Raptor
  • Posted 3 February 10 at 6:22 pm
  • Permalink

  Bai pulica, daca tu decizi sa te trateze un cristal de dioxid de siliciu, ar trebui sa porti o bratara la mana pe care sa fie specificat faptul ca esti un tampit care nu utilizeaza medicina moderna. In caz ca ajungi la camera de garda cu vreo fractura deschisa, medicul de acolo n-o sa mai cheme ortopedia, ci pe dr Swarowsky. Si vezi ca “veti” se scrie fara cratima.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: