Skip navigation

Pisica mănâncă şoareci spune şoarecele de bibliotecă raţional.

Pisica este duşmanul de clasă spune soarecele de bibliotecă marxist.

Pisica este inferioară rasial spune şoarecele de bibliotecă fascist.

Pisica are şi ea sentimentele ei spune şoarecele de bibliotecă modern.

Poartă fular (vara eşarfă), ochelari cu ramă de plastic, garderoba sa are culori terne (gri, kaki, maro), poartă teneşi Converse sau adidaşi cu talpă foarte groasă şi fumează într-un stil artistic. Vorbeşte preţios, urăşte americanii, este anti-război şi pro Delta Dunării. Nu deschide televizorul pentru că nu-l interesează ştirile. Are căşti în urechi pentru a se izola de mizeria cotidiană. Îi plac filmele europene pentru că exprimă. Nu-i plac filmele americane pentru că nu-s făcute de Michael Moore. Nu crede în dumnezeu, dar simte că face parte din ceva mai mare… ceva misterios. Aplauze!!! Intră în scenă intelectualul modern sau şoarecele de bibliotecă cu iPod şi eşarfă.

Noul şoarece de bibliotecă a învăţat de la predecesorii săi marxist şi fascist. Conştient de greşelile acestora, el pluteşte adesea într-o zonă neutră din punct de vedere politic, pregătit în orice moment să se avânte într-o extremă sau alta, după cum o cere situaţia. Poate comuta de la comunism la fascism de 20 de ori într-o discuţie de 5 minute, dar niciodată comutarea nu se va face trecând prin capitalism. Capitalismul, moştenirea şoarecelui raţional, i se pare mult prea cinic, prea lipsit de patos şi farmec. Îl consideră o lege a junglei, iar el crede că noi am depăşit stadiul de animale şi că nevoia de competiţie e o iluzie autoîntreţinută. Nu bea bere; preferă vinul. Şoarecele raţional i se pare arogant şi plin de el, dispreţiutor faţă de tot răul din jur.

Şoarecele modern n-a mai prins comunismul. Născut la finele său sau chiar după aceea, consideră regimul apus drept o perioadă romantică cu spioni printre oamenii de rând, radiouri interzise şi pletoşi fugăriţi cu foarfeca pe stradă. Are multe insigne prinse pe geantă, iar unele sunt comuniste. Nu ştie ce înseamnă. Îi place poezia sau se autoconvinge sa-i placă. Poezia exprimă. Merge la mormintele poeţilor împreună cu alţi admiratori şi are o experienţă spirituală (în grup!). E cam ca o masturbare (în grup). Nu se desparte de o geantă care îi atârnă în dreptul genunchilor. În ea are întotdeauna proză şi poezie. Poate chiar o carte veche din colecţia BPT, primită cadou de la prima iubire… Îi place să fie politically correct şi nu poate spune nimic rău despre nimeni. Îi înjură pe americani. Ţine să te convingă că americanii ştiau de atentatele de la WTC.

Provine din clasa de mijloc. Are părinţi cu studii superioare. Dacă ştie un sport, acela e baschetul. Are privirea pierdută în depărtări. Nu ia niciodată o decizie fermă, consideră totul relativ. Dovezile ştiinţifice i se par relevante doar dacă susţin vreo luptă împotriva industrializării. E spiritual, dar nu religios (ce dracu’ o mai însemna şi asta?). Bea ceaiuri şi crede că îl protejează împotriva cancerului. Merge la concerte de jazz, dar nu simte nimic. Îi simpatizează pe emo. Şi el a fost aşa. Pentru el, conceptul de film reprezintă o succesiune de fotografii prin care trece un actor odată la 5 minute, şi care se schimbă la vreo jumătate de oră. Îi place la nebunie Lars von Trier. Sau Tarkovski. Nu îi plac bancurile obscene şi consideră că e înjositor să înjuri; poţi chiar să-l auzi spunând “ce naiba” când situaţia ar fi cerut un puternic “ce pula mea”. Merge la teatru, nu înţelege nimic, dar totuşi e emoţionat.

Este un vânător de evenimente culturale. Le frecventează pentru că altfel riscă să-şi piardă statutul de intelectual. Nu-i plac toate. Majoritatea nu-i plac. E îngrijorat de încălzirea globală şi de gaura din stratul de ozon, de topirea gheţarilor şi de centralele atomice. Cineva l-a întrebat de ce nu se tunde; se consideră rebel pentru faptul ca nu l-a ascultat. Nu-i place sistemul. Nici măcar el nu e sigur ce e sistemul. Este lipsit de simţul umorului şi nu suportă să fie luat la mişto. Vrea ca cineva să salveze balenele. N-a văzut niciodată o balenă.

Advertisements

11 Comments

  • iuliana
  • Posted 22 August 08 at 12:46 pm
  • Permalink

  frumos maus:P

 1. Sugestiv, descriptiv, conativ, intrusiv in intimitatea soarecelui modern.
  Of mice and men.

 2. “şi nu poate spune nimic rău despre nimeni. Îi înjură pe americani.”

  Mam spart!

 3. “Exprimă”. Bun, exprimă, dar ce exprimă? Vorba ştiu eu cui: “Tineret, mândria ţării!” Mă abţin de la altele, deja dau în răutăţi.

 4. in viziunea mea “soarecele de biblioteca” este tipul adolescentului care isi vede de treburile lui, ii place sa stie lucruri noi si se tine departe de placerile celorlalti tineri. ceea ce ai descris tu mi se par doar niste copii dornici de afirmare, pokemoni, care incearca sa fie “cul”. spor la treaba in continuare ;)

  • F-Raptor
  • Posted 23 September 08 at 9:53 pm
  • Permalink

  Dar viziunea ta nu contează aici. Şi cel mai probabil e greşită.

  • Petre
  • Posted 31 October 08 at 2:11 pm
  • Permalink

  Superb articolul – ambele parti :). Ideea centrala seamana f. izbitor cu un paragraf dintr-o chestie scrisa de mine … acum 2 ani.

  Se pare ca nu-s io nebun. Carevasazica, am observat cam aceleasi lucruri:

  “Identitatea de “intelectual wannabe” merge simulata! Ce fac? Incep sa cumpar Dilema Veche si-o citesc la vedere, sa observe lumea. Imi pun fular. Merg la Carturesti si beau ceai. Ba chiar incep sa downloadez de pe DC++ “filmografia” lui Tarkovski. Citesc “De ce iubim femeile” a lui Cartarescu (atentie: e lectura obligatorie pentru orice intelectual wannabe!) si o comentez la Laptaria lui Enache cu niste sensibili care vor sa salveze Vama Veche si Rosia Montana.”

  • F-Raptor
  • Posted 31 October 08 at 4:28 pm
  • Permalink

  Omul întreg la minte a devenit o rara avis.

  • queendi
  • Posted 28 November 08 at 4:03 pm
  • Permalink

  si mie imi plac unele poezii,ceaiul si prefer vinul berii :D dar atat din toate de mai sus… a! si imi place si ce scrii tu

 5. ai descris niste copii bulversati,care habar n-au de capu lor,doar imita ce cred ei ca ar fi bine….Papagali.
  Ambele articole sunt foarte bune.

  • danut_juravle
  • Posted 11 March 09 at 10:54 am
  • Permalink

  super tare mousu vreau si eu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: